- NEDİR?Yaşayan Kütüphane normal bir kütüphane gibi çalışıyor. Kitapları, kitapların katalogları, okuyucuları, üye kartları ve kütüphanecileri var. Ancak..NEDİR? Bu fikir ilk olarak Kopenhag’da yerleşik “Şiddeti Durdurun” (Foreningen Stop Volden) isimli bir gençlik örgütü tarafından geliştirildi ve 2000 yılındaki Roskilde Festival alanında ilk kütüphane kuruldu. Avrupa Konseyi desteği ile 2001 yılında Budapeşte’de Sziget Festival’inde kütüphanenin tekrar kurulması sağlandı. O tarihten bu yana her yıl Avrupa’nın çeşitli ülkeleri başta olmak üzere birçok festivalde ve çok sayıda gencin bir araya geldiği başka toplanmacalarda da kurulmaya devam etti…Türkiye’deki ilk Yaşayan Kütüphane uygulaması Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından 2007 yılındaki Barışarock Festivali’nde uygulandı. Daha sonra bu iki kurumun işbirliğinde 2008’de GePGeNç Festival’de ve tekrar Barışarock’ta okuyucularla buluştu. 2009 yılındaki ilk Kütüphane Sivil Sesler Festivali’nde düzenlendi. İkincisi TÜYAP Kitap Fuarı’nda hayat buldu. Halen farklı STK’ların da Kütüphane uygulamaları devam ediyor.
- Yaşayan Kütüphane:
- İnsan haklarına ve insan onuruna saygıyı teşvik eden bir araçtır.
- Kişilere ve gruplara karşı ayrımcılığa yol açan önyargılarla ilgili farkındalık yaratmayı ve yapıcı diyaloglara olanak sağlamayı amaçlar.
- Günlük hayatta pek fazla bir araya gelme fırsatı bulamayan insanları, kişisel deneyim paylaşımına dayalı bir düzlemde buluşturur.
- Kitapları; bir takım etnik, kültürel, mesleki, dini, sağlık, cinsel kimlik, vb. özellikleri nedeniyle, toplumda, haklarında önyargılar bulunan ve bu önyargılar nedeniyle zaman zaman ve muntazaman ayırımcıkla karşı karşıya kalan kişilerdir.
- Okuyucusunun zihnindeki “yabancı”yla, zamansal ve mekansal olarak yapılandırılmış ancak serbest olan bir ortamda tanışmasını sağlar.
- Yaşayan Kütüphane bir magazin etkinliği, kitapların özel hayatlarının ifşa edildiği bir yer, kariyer tanıtım alanı, danışmanlık merkezi, psikoterapi merkezi, kurum tanıtım yeri, kar amacı güden bir etkinlik ve bir grubun, kültürün, vs. temsil edildiği bir alan değildir
https://www.facebook.com/kadikoyyasayankutuphane
http://kadikoyyasayankutuphane.blogspot.com.tr/
Melis Alphan: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26363874.asp
Leave a Reply