Posted by: bluesyemre | September 12, 2019

Times Higher Education (THE) 2020 Dünya Üniversite Sıralaması’nda ilk kez Türkiye’den 34 kurum yer alıyor

Screenshot_11

2020 THE Dünya Sıralaması: Türk üniversiteleri ne durumda? İngiliz sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) 2020 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nı (Times Higher Education World University Rankings 2020) yayımladı. Bu yıl 16’ncı kez yapılan sıralamada 92 ülkeden 1300’den fazla üniversite yer aldı.

2020 THE DÜNYA SIRALAMASI: TÜRK ÜNİVERSİTELERİ NE DURUMDA?
Dünya üniversiteleri arasında ilk sırada yer alan Birleşik Krallık’tan Oxford Üniversitesi oldu. Oxford, 4 yıldır birinciliği bırakmıyor. İkincilik ise Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nün (Caltech), üçüncülük de Cambridge Üniversitesi’nin oldu. Dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesi arasında 7 ABD, 3 Birleşik Krallık üniversitesi yer alıyor. ABD üniversiteleri ilk 200 içinde ağırlıklı yer alıyor.

34 ÜNİVERSİTE GİRDİ AMA YERİNDE SAYIYOR YA DA DÜŞÜYORLAR

Türkiye’ye gelince; 2020 dünya üniversiteleri sıralamasında 34 Türk üniversitesi var. Ancak THE editörlerinin de dikkat çektiği gibi bu yıl listeye yeni girişlerin çoğu 1000’den sonra oldu. İlk 500 içinde 2, ilk bin içinde 11 üniversite var. Bunların da 5 tanesi vakıf üniversitesi. 23 üniversitenin sıralaması ise binden sonra yer alıyor.

Daha önce girenler ise ya yerlerinde sabit kaldılar ya da sıralarından düştüler. Kısaca “Küresel sıralamada Türkiye’nin temsil oranı yüzde 50 artmış olsa da kaliteyi artırmada mücadelesi sürüyor.”

Yine THE “atıflara” dikkat çekiyor. Türk üniversitelerinin yayınlarına yapılan atıfların etki değerinin olmadığını söylüyor. Bu durum ise artık Türk üniversitelerindeki akademisyenlerin etki gücü yüksek daha nitelikli dergilerde makale yayımlamaları gerektiğini gösteriyor.

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ İLK 401-500 BANDINDAN SIRALAMAYA GİRDİ

Türkiye’ye gelince sıralamada en dikkat çeken listeye bu yıl giren Çankaya Üniversitesi oldu. Türkiye’den ilk 500 içinde yer alan iki üniversiteden biri ilk kez listeye giren Çankaya Üniversitesi ile 401–500 bandında yer alan Sabancı Üniversitesi oldu. Sabancı geçen yıl 351–400 bandında bulunuyordu.

23 üniversitesi binden sonraki sıralamada yer alıyor. İlk bin içinde yer alan üniversite sayısı ise sadece 11 tane. Bunların 5 tanesi vakıf üniversitesi.

SAYI YÜZDE 50 ARTTI AMA

THE Türkiye’nin sıralamadaki yerini şöyle yorumladı:

“Türkiye, sıralamada temsil oranını yaklaşık yüzde 50 artırdı. Bir sıçrama var. 11 yeni üniversite sıralamaya girdi. Bu da sıralamadaki ülkeler arasında en yüksek artış, Ama hala Türk üniversiteleri kaliteyi arttırma mücadelesi veriyor. Ancak listeye yeni girişlerin çoğu ilk bin dışında. Mevcut olan üniversiteler de ya yerinde sayıyor ya da geriliyor.

En iyi performans gösteren yeni üniversite, 401-500 bandından sıralamaya giren ve Sabancı Üniversitesi’nin yanında (bu yıl 351-400 bandından 401-500 bandına düşen) ortak sıradaki Çankaya Üniversitesi oldu. Ancak listeye yeni giren 11 üniversitenin 9’u ilk bin dışında. Karabük Üniversitesi 801-1.000 bandına yeni giren üniversiteler arasında.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SIRA KAYBEDİYOR

Bu arada, Sabancı Üniversitesi, düşüşünde yalnız değil. 5 Türk üniversitesi de benzer şekilde düşüşte. Diğerleri ise sabit kaldı. Hem 2019 hem de 2020 yılları arasında derecelendirilen hiçbir Türk üniversitesi bu yıl daha yüksek bir pozisyona sahip olamadı. Genel olarak Türk üniversiteleri atıflardan düşük puan alıyor.

2011’DEN BU YANA İLK KEZ İLK 400’DE ÜNİVERSİTE YOK

İlk defa, hiçbir Türk üniversitesi, mevcut metodoloji kapsamında 2011’den bu yana ilk 400 sıralama içinde yer almadı. The sıralama editörü Phil Baty ise Türkiye’nin performansı ile ilgili şu yorumu yaptı:
“Bu yılki sıralama her zamankinden daha fazla ülke ve kurumu kapsıyor. Türkiye bu nedenle sıralamadaki varlığını güçlendirmek için cesaret verici bir durum yakaladı. Türkiye’nin zorluğu ciddi uluslararası rekabet açısından eğitim ve araştırma kalitesini artırmak. Bunun için de doğru yatırım ile yaratıcı özgürlüğe sahip olmaları gerekiyor.”
Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, elde ettikleri bu başarıdan memnun olduklarını dile getirdi. Çoğun, takip eden yıllarda da eğitim-öğretim faaliyetleri yanında araştırma faaliyetleri, endüstriyel işbirlikleri ve bilginin paylaşılması yönündeki çabalarını devam ettireceklerini, topluma katkı sağlama kapsamındaki projelerini hızlandıracaklarını söyledi.

SIRALAMA NASIL YAPILDI?

Önce dünyanın en iyi 200 üniversitesini sıralayan THE, daha sonra bu sayısı 400’e ardından 800’e son olarak da bin ve üzerine çıkardı. Sıralama kriterleri arasında araştırma performansı, öğrenme ortama, araştırma, atıf, sanayi geliri, uluslararası görünüm yer alıyor.

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2020/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

http://www.pervinkaplan.com/detay/the-2020-dunya-siralamasi-turk-universiteleri-ne-durumda/8592

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/egitim/1575673/Dunya_Universite_Siralamasi_nda_ilk_kez_Turkiye_den_34_kurum_var.html


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: