Posted by: bluesyemre | May 6, 2021

Neden açık havada yürüyemiyoruz? teyit.org

Kış ortası burnumuzun ucu donarken “açıldığımızdan” olsa gerek, şimdi leylak kokuları haram. Şu canım bahar aylarında 17 gün dört duvar arasında oturmak zorundayız. Sizleri bilmem, ama ben kedinin ciğere baktığı gibi bakıyorum pencereden dışarı. 

Vuslat yakın mı? Günlük resmi vaka sayısı 20 binlere geriledi, aşılama arada tökezlese de sürüyor. Sağlık Bakanı, dün akşam 240 milyon dozluk yeni aşı anlaşması yapıldığını söyledi. Dünya genelinde ilk 100 milyon dozun uygulanması 61 gün almıştı, en son 100 milyonluk kesim ise sadece altı günde aşılandı. ABD Başkanı Biden’ın aşı patentlerine pandemi boyunca istisna getirilmesi sinyali vermesi de ayrı bir hoşluk. Mucize beklememek gerek ama, böyle bakınca vuslat çok da uzak değil gibi duruyor. 

Yani moralinizi yüksek tutun. Hiçbir şey sonsuza dek sürmez. 
 
➕ Mesele nedir? 17 günlük sokağa çıkma yasağı boyunca günde bir saat yürümek, denize girmek, parkta soluklanmak gibi insani aktivitelerin de yasaklanması şüphe uyandırıyor: Amaç salgını durdurmak mı yoksa özgürlükleri kısıtlamak mı? Fabrikalar da dahil olmak üzere bulaşma riskinin daha yüksek olduğu kapalı alanlarda faaliyet sürerken ben neden bir saat yürüyemiyorum? 

➕ Hakikat ne? Yaz aylarında açık havada bulaşma riski, elbette kapalı alanlara göre çok daha düşük. Virüsün içinde yolculuk ettiği damlacık ya da aerosoller, açık havada hızlıca dağılıyor. Ancak bu açık havanın yüzde 100 güvenli olduğunu anlamına gelmiyor. Kalabalık bir alanda yakın mesafede maskesiz zaman geçirmek riskli. Ancak kapalı alanlar, o mesafeyi korusanız ve maske taksanız da tehlikeli olabiliyor.

➕ Bilim insanları ne diyor? Mesafe ve maskeye dikkat edildiği sürece, herkese günün belli saatlerde dışarıda zaman geçirme ve egzersiz yapma hakkı vermenin insan sağlığı açısından çok daha makul olduğundan yanalar.

➕ Diğer ülkeler nasıl yapıyor? İnsan hakları ve özgürlüklere düşkün ülkelerde de kısmi sokağa çıkma yasakları var. Ama günün belli saatlerinde ya da belli gerekçelerle – köpeğinizi gezdirmek ya da yürüyüş yapmak için – dışarı çıkmak serbest. Yasak olan kalabalık toplaşmalar. 
Salgın başladığından beri ürettiğimiz tüm içeriklere #koronavirüs etiketi altında ulaşabilirsiniz.

❌ Seçil Türkkan, salgının başından bu yana üzerindeki şüphe bulutları dağılmayan Türkiye’nin Covid-19 verilerini, 12 ülke ile kıyaslayarak inceledi

❌ Ben de ülke ülke içki yasaklarının epidemiyolojik karşılıklarını kıyasladım. Bizdeki yasağı anlamlandırabilelim diye… 

❌ Deniz, kum ve güneş üçlüsünden yalnız ecnebilerin faydalanabildiği şu günlerde dolaşan ve Türksüz Türk sahilleri vaat eden afiş parodi. [Seçil Türkkan teyitledi]  

❌ Pakistan ve Hindistan’dan Britanya’ya gidenler, orada 10 gün ücretli karantinada kalmak yerine Türkiye’de tatil yapmayı seçiyor olabilir mi? Bizim hesaplarımıza göre bu kısmen mümkün. [Öyküm Hüma Keskin teyitledi]

❌ BioNTech aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkisiz olduğunu gösterdiği söylenen makale, böyle bir sonuca varmıyor. Güney Afrika varyantı, çalışmadaki vakaların sadece yüzde 1’ini oluşturuyormuş ve bunlardan ancak yüzde 0,7’sinde yineleyen enfeksiyon görülmüş. [Can Başaçek teyitledi]

❌ 5G istasyonlarındaki kitte Cov-19 yazdığını gösteren o videoyu görmüşsünüzdür. O kit denen şey Nuh peygamberden kalma bir TV devresi ve üzerindeki yazı komplo teorileri ile maytap geçmek isteyen bir aktivistçe montajlanmış. [Beşire Korkmaz teyitledi] 
Teyit olarak Covid-19 aşısı etrafında hızla türeyen yanlış bilgiler ile aşılar hakkında merak edilenleri şu başlık altında topluyoruz. Son 15 günde yaşananları özetleyelim.

➕ Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Türkiye’de de kullanılan Sinovac aşısını değerlendirmeye aldığını duyurdu. Aşının onay alması özellikle AB’ye sık seyahat edenler için mühim.

➕ DSÖ raporuna göre, Sinovac aşısı Covid-19’a yakalanma ihtimalini yüzde 67, hastaneye yatışı yüzde 85, yoğun bakım oranını yüzde 89 ve ölüm ihtimalini yüzde 80 azaltıyor.

➕ Bu sırada Brezilya, Sputnik V aşısının güvenlik verilerinin eksikliği nedeniyle aşı ithalatına onay vermedi

➕ TÜBİTAK, protein aşısının yanı sıra bir de inaktif aşı da geliştirmek için faz çalışmalarına başladı. 

➕ Avrupa Komisyonu, taahhüt ettiği miktarda yeterli doz sağlayamadığı için AstraZeneca’ya karşı dava hazırlığında.

➕ BioNTech aşıları altı aylıktan itibaren tüm çocuklar için uygulanabilir kılmaya hazırlanıyor.

➕ Bir aşı haberi de Fransa’dan. Valneva SE adlı şirketin geliştirdiği aşının yeni varyantlara karşı daha dayanıklı olabileceği belirtiliyor.

➕ Koronavirüs ömür boyu sürecek bir otoimmün hastalığına yol açabilir mi? Bilim insanları uzun Covid-19’un lupus hastalığı ile benzer yanları olduğu görüşünde.
Ekip arkadaşımız çiçeği burnunda baba Ali Osman, dijital çağda nasıl çocuk yetiştireceğiz diye dizlerini döven ebeveynlerin imdadına yetişti. Dijital Veli adlı yeni bültenimize abone olmak istemez miydiniz?

Yarına gıda ve temizlik malzemesi harici “acil olmayan” ihtiyaçlarınızı gidermeyi unutmayın. 

Sağlıkla kalın. 

Nilgün Yılmaz
Editör


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: