Posted by: bluesyemre | March 21, 2022

Pandemi Sonrasında Amacınızı Yeniden Tanımlamak

Son iki yıldır neler yaşadınız? Belki işinizi kaybettiniz veya işten çıktınız. Belki ailenize daha yakın olmak için yeni bir yere taşınarak uzaktan çalışmaya geçtiniz. Arkadaşlarınız ve ailenizle daha fazla (veya daha az) zaman geçirdiğinizde hayatınız nasıl değişti? Belki de ciddi bir hastalığa yakalandınız veya sevdiğiniz birini kaybettiniz.

Hayatta birçok büyük geçiş süreciyle karşılaşırız. İnsanlar liseden mezun olup evden ayrılır. İş gücüne girerler, evlenirler, çocukları olur ve sonrasında emekli olurlar. Bunun gibi büyük önem taşıyan olaylar, genellikle hayatlarımıza dair düşünmemize ve değişiklikler yapmamıza yol açar. The HBR Guide to Crafting Your Purpose adlı kitabımda, insanın amacının büyük ve tekil olmaktan ziyade çoğul olduğunu, yani etrafımızdaki sayısız anlam kaynağından oluştuğunu savunuyorum. Hayatlarımız boyunca amaçlarımız zaman içinde sık sık değişebilir. En tesirli değişimler, yukarıdakiler gibi yaşamlarımızın yapısını ve odağını temelden yeniden değerlendirdiğimiz büyük geçiş dönemlerinde ortaya çıkar.

Bununla birlikte, Covid-19 salgınıyla beraber içinde bulunduğumuz tarihi ve olağanüstü zamanlarda, ilk olarak hepimiz aynı anda büyük bir yaşam geçişi deneyimledik. Kimileri amansız geçişler yaşarken, kimileri güzel geçişler yaşadı. Ancak 2020 ve 2021 yıllarında dünyada neredeyse hiç kimse değişimden muaf değildi. Sonuç olarak, dünyada hemen hemen herkes, belki de II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez anlam buldukları kaynaklardaki değişimi değerlendiriyor.

Bu karışık ve çalkantılı dönemde ABD gibi büyük ülkelerin coğrafyası değişiyorSiyasi istikrarsızlıkzihinsel ve fiziksel sağlıkta kitlesel ve kültürel krizler artıyor. Hepimiz ev ve iş hayatımızı nasıl iyileştireceğimizi merak ediyoruz.

Pandemi amacınızı değiştirdi. Peki bu geçişi bilinçli olarak benimseyip daha amaç odaklı ve anlamlı bir gelecek inşa etmeye hazır mısınız?

Bu zor olacak. Herkesin düşünceleri ve eylemleri farklı olacaktır. Bu geçiş dönemini birlikte kucaklamak ve hem kişisel yaşamlarımızı hem de işimizi yeniden tasarlamak için birkaç temel ilke ileri sürüyorum.

Neyin kalıcı olduğunu belirleyin.

Stajyer olarak çalışmak, yurtdışında yaşamak veya romantik bir partner aramak gibi birçok amaç kaynağı geçici olsa da, bazı amaçlar kimliğimizin özündedir. Bu kalıcı amaç kaynakları, bizi istikrarlı tutar ve yaşamın en büyük zorluklarını atlatmamıza yardımcı olarak çapa görevi görürler. Benim için bunlar dini inancım, babalık rolüm, eşime olan bağlılığım ve yazma sevgimdir. Sizin anlam kaynaklarınız farklı olabilir.

İçinizde kim olduğunuzu tanımlayan anlam kaynakları vardır. İyi bir yaşam geçişi için bu kaynakları belirlemeli, bu kaynaklardan güç almalı ve bu kaynakları temel alarak hayatınızı şekillendirmeyi öğrenmelisiniz. Anlam kaynakları işle ilgili olabilir. Örneğin doktor olmak veya çocuklarla çalışmak için derin ve kalıcı bir istek duyuyor olabilirsiniz. Bazense bazı temel kimlik rollerimiz (ör. baba olmak), çalışma şekillerimizi etkileyebilir (ör. evde daha fazla esnek zaman istemek).

Durağan kalmayın.

Artık hayatınız pandemi öncesindeki gibi değil. Pandemi döneminde geliştirdiğiniz alışkanlıkların değişmeden devam etmesi pek mümkün değil. Bu sürenin büyük bir bölümünde sessizce kapalı kaldıysanız, restoranlara veya ofise giderek yeniden dış dünyaya çıkacaksınız. İki yıl boyunca uzaktan çalıştıysanız, alışkanlıklarınızı yeniden değiştirip sanal ve fiziksel topluluklar arasında bir denge kuracaksınız. Takılıp kaldığınızı düşündüğünüz bir işe sıkı sıkıya bağlı kaldıysanız, şimdi bu işi yeniden şekillendirme veya başka bir işe geçme zamanı gelmiş demektir.

İki yıl önce başta işiniz olmak üzere hayatınızın hangi alanlarında durağanlık vardı? Pandemide ne gibi kötü alışkanlıklar edindiniz? 2019’daki halinize geri dönmeyin. Ancak aynı zamanda karantinada oluşan yeni halinize de bağlı kalmayın.

Nadiren ortaya çıkan bu yenilik fırsatı, hepimizin durağanlığı reddetmesini gerektiriyor. İşe gidip gelme süreleri sağlıksız mıydı? İlerlemek nasıl mümkün olabilir? İşiniz monoton ve öğrenme fırsatlarından yoksun mu? İş hayatınızı yeniden canlandırmak için neleri değiştirebilirsiniz?

Bazı şeyleri geride bırakmayı öğrenin.

Durağanlığı reddetmenin gerekli bir parçası da bazı şeyleri geride bırakmaktır. Belki de son iki yılda işinizi artık sevmediğinizi fark ettiniz ama korktuğunuz için devam ettiniz. Şimdi işinizi yeniden şekillendirmenin ya da bırakmanın zamanı geldi. Belki de büyük bir keder yaşadınız, sevdiğiniz birini kaybettiniz veya izolasyon, yalnızlık, korku ve endişe yaşadınız. Şimdi yavaş yavaş bunları aşmalısınız. Belki de izolasyon veya mesafe alışkanlıklarınızı bırakarak tekrar bir topluluğun parçası olmanız gerekiyor. Belki de iki yıl başka bir yerde yaşadıktan sonra, bir zamanlar sevdiğiniz şehre dönüp dönmeyeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda daha mutlu ve memnun olmak için hayatınızda neleri geride bırakmanız gerekiyor?

İş (hatta kariyer) değiştirmeniz gerektiğini düşünmeye başladıysanız, şimdi iyi bir zaman olabilir. Büyük bir değişiklik hakkında dikkatlice düşünmelisiniz. Ancak ayrılmanız gerektiğine dair yeteri kadar işaret varsa, sadece kaçmaya odaklanmayın ve ne istediğinizi düşünün. İşinizde gelişebildiğiniz bir geleceğin nasıl olabileceğini hayal edin ve bu hedefe ulaşmak için sistematik bir eylem planıyla harekete geçin.

Destek ağınızı genişletin

Hayatlarımız ve amaçlarımızdaki değişimin en iyi tarafı bu süreçte hiçbirimizin yalnız olmaması. Hayatınızdaki en önemli geçişlerden birinde yol bulmaya çalışırken, etrafınızda aynı değişikliği yaşayan birçok insan var.

Çevrenizdeki insanlarla iletişim kurun. İnsanlara hayat yolculuklarıyla ilgili karşılıklı destek ve tavsiye sunun. Bir akran mentorluk grubu, bir kitap kulübü veya sanal olsa bile bir iş geçişi grubuna katılmak için ideal bir zaman. Diğer insanların geçiş süreçlerine empati duyacağınız gibi onlar da size empati gösterecektir.

Hayatın bu yeni evresinde yol alırken insanlara destek olun ve amaçlarınızdaki değişimleri beraber deneyimleyin, özellikle de iş geçişlerini. Benzer bir iş değiştirme hamlesini düşünen bir arkadaş veya tanıdık grubu kurun veya mevcut bir gruba katılın. Çalışmak istediğiniz alanla ilgili profesyonel bir derneğe veya konferansa katılın. Etrafınızda yaşadığınız geçişi beraber düşünüp değerlendirebileceğiniz insanlar tutarak bu süreci daha faydalı hale getirin.

Hayattaki önemli dönüm noktaları korkutucu gelebilir. Yeni anlam kaynakları bulmak zordur. Birçok yaşam geçişi gibi, pandemi de hoş karşılanmadı ve acılara sebep oldu. Şu anda hepimizin karşı karşıya olduğu en büyük soru, sırada ne olduğu ve pandemi sonrası gelecekte nasıl amaç odaklı davranacağımız.

https://hbrturkiye.com/blog/pandemi-sonrasinda-amacinizi-yeniden-tanimlamak


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: