Posted by: bluesyemre | March 29, 2022

Aldığınız Bir İş Teklifini Başka Bir Şirketle Görüşmeye Devam Ederken Nasıl Yönetebilirsiniz?

Aylarca yeni iş görüşmeleri yaptıktan sonra nihayet bir teklif aldınız diyelim. Heyecanlısınız ama bu teklif ilk tercihiniz değil. Hala hayalinizdeki iş ve henüz yeterince bilgi sahibi olmadığınız diğer işler için görüşme yapıyorsunuz. Mevcut teklifi kaybetmek istemiyorsunuz ama aynı zamanda diğer şirketlerle devam eden işe alım süreçlerinizin nasıl sonuçlanacağını da görmek istiyorsunuz. Böyle bir durumda ne yapmalısınız? Bu yazıda, elinizdeki bir teklifi alacağınız teklifler belirsizken yönetmenin beş yolunu sunuyoruz.

Karar vermek için zaman isteyin

Heyecanınızı ifade etmek yapabileceğiniz en önemli şeydir. Olumlu bir tutum benimsememeniz durumunda sunulan teklifi riske atarsınız. Bir işe alım görevlisine iş ve şirket hakkında heyecanlı olduğunuzu ve bu teklifi aldığınız için minnettar olduğunuzu söyleyerek şirkete katılabileceğinize dair yatırım yaptığınızı göstermiş olursunuz.

Ardından, teklifi değerlendirmek için bir haftaya kadar süre isteyebilirsiniz. İşverenin tepkisini değerlendirin. Pazar çok rekabetçi olduğu için bazı şirketler bu kadar uzun bir süre beklemek istemeyebilir. Yedek bir adaya yönelmeye veya en baştan aday aramaya başlamaya gerek olup olmadığını bilmek isteyebilirler. İşe alım görevlisinin tepkisi olumsuz gibiyse, daha fazla ayrıntı vermeden yanıt vermeniz için makul bir sürenin ne kadar olduğunu sorun. Onlara hala başka şirketlerle görüşme yaptığınızı söylemeyin, çünkü bu iş rolü hakkındaki heyecanınızın gerçek olmadığı izlenimini bırakacaktır.

Daha fazla insanla tanışmayı veya şirket gezisi yapmayı isteyin

Teklifi değerlendirme sürenizi kontrol edemiyorsanız, karar vermeden önce şirkette henüz tanışmadığınız biriyle buluşmayı veya (varsa) bir ofis gezisi talep ederek ek süre kazanmayı deneyebilirsiniz. Boş bir ofisi görmek bile şirket kültürü ve ortak çalışma alanları hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Tanışmayı veya geziyi bir hafta sonrası için planlamaya çalışın. Böylece diğer şirketlerle görüşmelerinizi bitirme şansınız olabilir.

İlgilenmediğiniz şirketleri reddedin

Bu süre zarfında ilgilenmediğiniz şirketlerle görüşme yaptıysanız, bir teklif aldığınızı ve kabul etmeyi planladığınızı telefon veya e-posta yoluyla işe alım görevlilerine bildirin. İş arama süreçlerinde birçok aday işe alım görevlileri tarafından habersiz bırakılıyor olsa da kötü örnekler emsal değildir. Bu insanlarla bir ilişki kurdunuz ve birkaç yıl sonra bu ilişkilere ihtiyacınız olabilir. Daha önce kötü deneyimler yaşamış olsanız bile, işe alım görevlilerine karşı size davranılmasını istediğiniz gibi saygı çerçevesinde kalın.

Başka bir yerde uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenin

İlk tercihiniz olan şirketteki işe alım görevlisi veya müdürüyle iletişime geçerek teklifle ilgili heyecanınızı tekrar dile getirin ve ilk tercihiniz olduklarını, ancak ikinci tercihiniz olan bir teklif daha aldığınızı açıklayın. İlk tercihiniz olan iş için uygun bir aday değilseniz, diğer teklifi kaybetmek istemeyeceğinizden bahsedin. Gerçekten aday olup olmadığınızı sorun ve verilen yanıttaki tutumu dikkatlice dinleyin. Uygun bir aday olmadığınızı söylerlerse, iş aramaya devam edebilirsiniz. İşe alım sürecine yeni başladıklarını söylemeleriyse, ne kadar iyi olursanız olun sizi aday olarak gözden çıkarmaya hazır oldukları anlamına gelir.

Büyük bir hevesle uygun bir aday olduğunuzu söylerlerse, görüşme sürecinde oldukça ilerlemişsiniz demektir. Bu durumda, onlara teklifte bulunmaları için cevaplayabileceğiniz başka bir şey olup olmadığını sorabilirsiniz. Mülakat sürecinin başındaysanız, iş için en iyi aday olup olmadığınızı belirlemek için sürecin geri kalanını hızlandırmalarını isteyebilirsiniz. Süreci hızlandırabilirlerse, harika! Aksi durumda, zaten elinizde olan bir teklifi reddetme riskini alıp almayacağınıza karar vermelisiniz.

Teklifi kabul edin ama daha geç bir tarihte işe başlamayı talep edin.

Yeni işe alınan bir kişi, bir teklifi kabul ettikten ortalama iki ila dört hafta sonra işe başlıyor. Mali durumunuz elveriyorsa teklifi kabul edip bir ay sonra işe başlamanızın mümkün olup olmadığını sorun. Böylece, diğer şirketlerle görüşüp daha uygun olup olmadıklarını anlamak için zaman kazanacaksınız. Ancak bu yolun artıları ve eksileri var:

Artılar

Teklifi kabul ederseniz sizi bekleyen bir işiniz olacak, böylece başka bir teklif almak için fazla baskı hissetmeyeceksiniz. Dört hafta istemek, ilk tercihiniz olan şirketten bir teklif almanız ya da diğer seçeneklerinizi denemek için yeterli bir zaman verecektir. Bu da kabul ettiğiniz işe tamamen kendinizi verebilmenizi sağlayacaktır.

Eksiler

Bir ay beklerseniz ve şu anda işsizseniz, daha uzun bir süre maaşsız kalabilirsiniz ve bu da maddi sıkıntıya yol açabilir. Maddi sıkıntınız yoksa bile bir teklifi kabul ettikten sonra fikrinizi değiştirmek, özellikle de rahatsız edici konuşmaları iyi yönetemiyorsanız itibarınızı kötü etkileyebilir.

Bir şirketin teklifini kabul ettikten sonra başka bir şirketin teklifini kabul etmek istiyorsanız, reddedeceğiniz şirketin işe alım görevlisini mümkün olan en kısa sürede arayıp fikrinizi değiştirdiğinizi haber vermelisiniz. E-posta göndermenin yeterli olacağını düşünebilirsiniz, ancak ne kadar rahatsız edici olursa olsun özür dilediğiniz bir telefon görüşmesi daha iyidir. Bir keresinde yeni işe alınan bir çalışan ilk iş gününe gelmemişti. Aramalara ve mesajlara cevap vermiyordu. Çalışanın ilk gününde uzun yol kat edeceğini bilen bir işe alım görevlisi, sağlığının iyi olup olmadığını kontrol etmek için evine polis gönderdi ve yeni çalışan kapıyı açtı. Çalışan, işverene gönderdiği nahoş bir e-postada işverenlerin evine polis göndererek fazla ileri gittiklerini yazdı. Fikrini değiştirmişti ve kimseye söylemeye gerek duymamıştı.

Reddedilen bir şirketin yeni birini işe alması 60+ gün sürecektir. Bu nedenle bir şirketi habersiz bırakarak bilgilendirme yapmayı geciktirmeyin. Bu konuşmayı mükemmel bir şekilde yürütseniz bile, reddettiğiniz şirkette veya işe alım görevlisinin veya müdürünün daha sonra geçtiği diğer şirketlerde bir daha asla çalışamayabilirsiniz.

Sonuçta kendinize uygun olan işi bulmak istiyorsunuz ve şirketler de uygun adayı bulmak istiyor. Teklif aldığınız şirketin kariyer hedefleriniz, kültürünüz veya başka herhangi bir nedenle size tam olarak uygun olmadığını düşünebilirsiniz. Bu durumda eğer iş arama endişenizi kontrol altında tutabiliyorsanız ve maddi açıdan büyük sıkıntı çekmeyecekseniz, en iyi seçenek iş aramaya devam etmektir. Vakitlice, samimi ve profesyonel iletişim kurun. Böylece hem kabul ettiğiniz iş hem de reddettiğiniz şirketler hakkında iyi hissedebilirsiniz.

https://hbrturkiye.com/blog/aldiginiz-bir-is-teklifini-baska-bir-sirketle-gorusmeye-devam-ederken-nasil-yonetebilirsiniz


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: