
Koç Üniversitesi gibi üniversitelerin değer/maliyet dengesini Türkiye’nin anlaması pek olası değil. Oraya gidenlerin neden hem ilk 3000’e girip hem de o kadar para verdiğini ortalama anlamaz. Robert Koleje neden para veriyor insanlar? O sıralamayı yapan istediği liseye de gider.
Ben anlatayım biraz yine de. Türkiye’den herhangi bir alanda yurtdışında akademik bir ortama giderseniz size okulu sorarlar, sonra söyleyince “a orada şu hoca var, a oradan şu mezunu tanıyorum” derler. Butik ve küçük ama Koç bu listede ilk beşte şu anda. Net. Hocaları sayesinde.
Koç gibi çok bilinen hocaları olan üniversitelere verilen bu ücret öncelikle hocalara ve sonrasındaki o 4 yıllık eğitime, “şu hocadan ders aldım” dediğinizde o hocanın uluslararası bilinmesine erişimin maliyeti, bir nevi giriş ücreti. Bütçe varsa değer…
Aziz Sancar sizce nasıl gitti ABD’ye? Anılarını ilk elden dinledim, herhangi bir yerde yazıldı mı bilemiyorum? İlk olarak Aziz Sancar çok iyi. Ama o yetmiyor ABD’ye Yale’e gitmeye. Sizin iyi olduğunuzu söyleyenin de iyi olması ve kredibilitesi olması gerekiyor. Hocası da çok iyi.
Türkiye’de birkaç üniversitede bu uluslararası bilinirlikte hoca kaldı. Var tabii tonla ve yayılmış haldeler. Devlet üniversitelerinin en iyileri birkaç tane, birkaç tane de vakıfta ise yoğunluk yüksek. Koç bu listede siz bilmeseniz de en yüksek yoğunluklu, bence birçok alanda en tepede.
Koç Tıp konuşuluyor mesela, ufak bir bölüm devletlere kıyasla. 50 kişi alıyor. 8 tam burslu, 42 %50 burslu. O ilk 8’e girenler istedikleri her okula girecek sıralamadalar ama Koç’u seçmişler. Diğer 42’nin büyük kısmı da her okul, olmasa da birçoğuna girecek sıralamadalar. Sebep?
Her biri çok ama çok iyi olan hocaları!!! Ve uzun vadede o hocaların, okulun isminin ve orada okumuş olmanın bağlantılarının getirisi. Bazısı buna değer veriyor, bütçesi var veya zorluyor ki o bağlantılara erişsin. İnanın değiyor. Nereden mi biliyorum? Ben meslek lisesi mezunuyum.
Ankara Yeni Mahalle Meslek. Sonra İTÜ. Sonra Virginia Tech. Sonra University of Florida. Size her zaman okul sorulur. Eğer Türkseniz lise de. Neden lise peki? Ortak bir tanıdık çıkar mı, muhabbet devam eder mi diye. İyi bir lisedenseniz mutlaka çıkar ve muhabbet kolaylaşır, akar.
İyi bilinen okullar size eğitim yanında vizyon ve görünürlülük verir. Bir ortamda ilk tanıştığınızda 100 puandan veya ona yakın yerden başlarsınız. Mesela ABD’de. Sonra orada kalmak size bağlıdır. Düşmek de. Ama o 100 puana yakın yerden başlamanın bedeli bugün verilen ücrettir…
Dedim ya ben Meslek Lisesi mezunuyum. Birçok ortamda zamanla kendi değerimi hep kendim kanıtlamam gerekti. İTÜ’den olmak çok arttırdı bu değeri, ama Türkiye’de. O zaman İTÜ hocalarım hiç ABD bağlantılı değildi, Alman/Avrupa ekolüne yakındılar. İyi bir İngilizcem de yoktu haliyle.
Şimdi mesela İTÜ’de benim bölümüm hocaları daha iyi yerdeler. Şikayet etmiyorum. Durum tespiti bu. Türkçe ama çok çok iyi bir eğitim aldım. Hocalarım da çok iyiydi. Ama yurtdışında hep savaş verdim açıklarımı kapamak için. Bilkent, Boğaziçi, ODTÜ’lüler daha bilinir ve hazırdılar.
Şimdi de en hazır, kolayca uluslararası ortama uyumunuzu sağlayacaklar arasında yukarıdaki okullar yanında birçok vakıf üniversitesi var. En tepesinde listenin Koç var. Hem üniversite hem de lise seviyesinde. Verilen ücretler o her açıdan hazır olmanın ücreti. Paranız varsa değer.
Siz vermeyebilirsiniz. Veremeyebilirsiniz. Gayet doğal. Ama verenleri anlamak burada mesele. Benim kızım ABD’nin en iyi 5inci devlet üniversitesinde tam burslu başlıyor bu sene. Ama isteseydi ve girseydi Harvard’a yollar mıydım? Evet, yollardım. Ama o başvurmadı. Giremezdi zaten.
Anlamıyorsanız sorun yok. Zaten dediğim gibi anlamamanız gayet normal. Uluslararası tecrübesi olmadan anlamak gerçekten zor. Ama hâlâ başkasının tercihlerini yargılıyorsanız bence hata yapıyorsunuz. O da onların tercihi. Sizinkinden farklı belli ki… Benimkinden de farklı zaten:)
Ben de borca girip yollamazdım çocuğumu pahalı bir okula mesela. Devlete yollar olabildiğince kendini geliştirmesine destek olurdum elimden geldiğince. Daha riskli bir yol olurdu belki ama o olurdu tercihim. Param yetiyorsa ve beni çok aşırı zorlamayacaksa yollardım ancak.
Koç Üniversitesi ile hocalarının bazılarını tanımanın ötesinde hiçbir bağım yok. Bir sefer onlar benimle ilgilenmişti ama ben ABD’de kalmayı tercih etmiştim. Bir sefer de ben başvurdum ama açık bana uymayan bir alandaydı, benim alanda kadro doluydu. İleride çalışma planım da yok.
Koç Tıptan bahsediyor herkes farkında değilsiniz sanırım. Tam burslu 8 öğrencinin tamamı ilk 48’de Türkiye’’de, %50 bursluların en düşüğü ise Türkiye 3052incisi.
Buradaki anne ve babalar evlatlarının zayıf yanlarına eğilmeyi tercih ederken güçlü yanlaraa destek verilirse daha iyi olabileceği gerçeğini göz ardı ediyorlar. Gelişmiş ülkeler bu bakış açısı yüzünden de biraz öndeler bizden. Üç yüz sene kadar sadecik. Acı ama gerçek.
LikeLike
By: oguzsuzen on July 21, 2022
at 13:16