
Bir ekibin sönük performansına katkıda bulunan bazı etmenler vardır: bireysel hatalar, gerilimli kişiler arası dinamikler, lider ve ekip üyeleri arasında iletişim eksikliği veya bunların birleşimi. Ekibiniz yeterli performans göstermiyorsa ve yöneticiniz durumun değişmesini istiyorsa kaybolmuş hissedebilirsiniz, özellikle de ekibiniz için elinizden gelen her şeyi yaptığınızı düşünüyorsanız. İşleri iyi olmadığı düşünülen bir ekipten sorumluysanız, işte yapmanız gerekenler.
Yalnız olmadığınızı hatırlayın.
Yeterli performans göstermeyen bir ekibi yönetiyorsanız ve sorunlu değerlendirmeler alıyorsanız, bir adada olduğunuzu hissedebilirsiniz ama yalnız değilsiniz. Yardım istemenin zamanı gelmiştir. Öncelikle, yeterli performans göstermeyen ekiplerle ilgili ne yaptıklarını öğrenmek için akranlarınıza danışabilirsiniz. İkinci olarak, kurumun dışında rehberlik arayabilirsiniz. Mentorlara veya saygı duyduğunuz diğer liderlere ve iş arkadaşlarınıza ulaşın ve şunu sorun: “Ekibiniz yeterli performans göstermiyorsa ve kötü bir değerlendirme aldıysanız bir sonraki hamleniz ne olurdu?”
Geribildirimi kabul edin.
Kontrolünüz dışındaki etmenler yüzünden değerlendirildiğiniz için aldığınız geribildirim hakkında savunmacı ve öfkeli hissedebilirsiniz. Ekibinizden ve eylemlerinden veya eylemsizliklerinden sorumlu olduğunuzu hatırlayın. Girdileri kabul edin: Şimdi yeni bir çaba ve yeni bir plan zamanı. Savunmacı olmak işinize yaramayacaktır.
Daha sonra, gereken konularda yöneticinizin desteğini isteyin. Ayrıca güçlü yanlarınıza odaklanın. Yöneticinizle konuşurken iyi giden şeyleri vurguladığınızdan emin olun. Grubu düzeltecek doğru kişi olduğunuzu söyleyin. Patronunuz oldukça meşgul olabilir ve iyi giden şeyleri fark edecek zamanı harcamayabilir. Ona olumlu şeyleri samimi ve anlamlı bir şekilde hatırlatın.
Olumsuz düşünceler içinde kaybolmayın.
Kendinize yüklendiğiniz bir anlatıya takılıp kalmak kolaydır. İşleri daha hızlı düzeltmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Sadece düşünüp durmanın duruma faydası yoktur. Öncelikle neyi kontrol edebileceğinizi düşünün. Sonra bir eylem planı yapın ve ilerleyin.
Patronunuzdan daha fazla açıklık ve destek isteyin.
Yalnız olmadığınızı hatırlayın. Değerlendirmeniz hakkında utanmış veya savunmacı hissediyorsanız durun ve düşünün: “Yöneticimin ne yapmasına ihtiyacım var?” Net düşündüğünüz bir zaman eposta atın ve bir takip toplantısı planlayın. Yöneticinizin size Slack veya eposta yerine yüz yüze veya video görüşmeyle geribildirim vermesine izin verin. Böylece beden dili gibi sözsüz iletişime dikkat edebilirsiniz. Ayrıca, yüz yüze yardım istemek sizi daha ileriye taşır çünkü patronunuz için hayır demek veya ricanızı göz ardı etmek daha zor olacaktır.
Liderlik stilinize yeni bir gözle bakın.
Değerlendirmenizden sonra liderliğinizi nasıl değiştirebileceğinizi değerlendirin. Kendinize şu soruları sorun:
- Şu anda ekibimin çalışmasına nasıl yardım ediyorum? Bir değişim yapmam gerekiyorsa bu ne olmalı?
- Ekip üyelerini teslim edecekleri işler hakkında nasıl sorumlu tutuyorum?
- Yöneticilere durumun ciddiyeti hakkında şeffaf olabiliyor muyum?
Beraber bir ekip hedefi oluşturun.
Grubun başarısının yükünü tek başınıza üstlenmeye çalışmayın. Ekibiniz hata yaptığında bunu ele almak ve ilerlemelerine yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzdur. Ekip üyeleriyle beraber proaktif bir şekilde hedefler oluşturmak da bir o kadar önemlidir. Şunu deneyin: bireysel durum toplantıları için her kişiye hedeflerini ve ne noktada olduklarını tartışmaya hazır şekilde gelmelerini isteyin. Ekip lideri olarak kendinize şunları sorun:
- Her ekip üyesi neye odaklanacağını biliyor mu? Buna yönelik açık geribildirim verdim mi?
- Hedeflerin nasıl geliştirileceğini ve yazılacağını paylaştım mı?
- Ekip üyelerini nasıl takip edeceğim?
Hedef belirlerken lider olarak kolları sıvamalısınız. Herhangi bir şeyi şansa bırakmayın. Bol bol iletişim kurun, düzenli olarak buluşun, özellikle de grup olarak.
Geleceğiniz hakkında düşünün.
Ekibin ve performanslarının gelişimine nasıl katkıda bulunacağınız hakkında düşünmeye takılabilirsiniz ama kendiniz hakkında da düşünmelisiniz. Yöneticiniz sadece sizin başarılı bir değişim getireceğinize inanıyor olabilir. Kariyerinizde ilerlemeye devam etmek için yöneticinizle beraber bireysel hedefler belirleyin. Performansınıza yeniden odaklanmak ekibinize de yardımcı olacaktır. Her hafta 30 dakika ayırın ve yöneticinizle bir durum toplantısı yapın. Böylece ilerleme hedefleriniz hakkında düşünecek bir alanınız olur.
Ekibinizin yeterli performans göstermemesi üzücü ve zorlayıcı olabilir, özellikle de zaten onlara koçluk yapıyor ve hedeflerine ulaşmaları için onları itiyorsanız. Durumu tersine çevirme sorumluluğunu alabileceğinize dair kendinize güvenin. Liderlik stilinizi gözden geçirin, bol bol iletişim kurun ve ekip üyelerinizle beraber işbirlikçi çözümler için çalışın. Yalnız olmadığınızı hatırlayın. Kendi hedeflerinize de odaklandığınızdan emin olun.
https://hbrturkiye.com/blog/ekibiniz-yeterli-performans-gostermediginde-ne-yapmalisiniz
Leave a Reply