Posted by: bluesyemre | August 14, 2022

Empatiyle İletişim Kurmanın 4 Yolu

Birçok iş danışmanı ve çalışan, empatinin önemli bir liderlik becerisi olduğu konusunda hemfikirdir. CEO’yu “Empati Başkanı” olarak bile düşünebiliriz. Kendini başkasının yerine koymak ve başka bir kişinin durumunu ve zorluklarını anlamak güven ve bağlılık oluşturan güçlü bir özelliktir.

Geçtiğimiz son birkaç yılda pandemi ve diğer stres yaratan olaylar empatik iletişimi daha istenilir ve gerekli kıldı, özellikle de bu iletişim video, sosyal medya ve eposta gibi kanallara geçerek sanallaşırken.

AmeriHealth Caritas’ın CEO’su Paul Tufano’nun Temmuz 2020 McKinsey & Company makalesinde açıkladığı gibi: “Bu uzun bir belirsizlik ve korku dönemiydi, ancak aynı zamanda daha güçlü, birbirine daha bağlı ve daha istekli bir işgücü oluşturmak için büyük bir fırsattı. CEO’lar liderlik rolünü üstlenip ellerini uzattıklarında, gerçekten dinlediklerinde ve insanlarla ilişki kurduklarında insanlara ilham vermek ve bağları ve sadakati güçlendirmek için muazzam bir potansiyel vardır.”

Hepimiz farklı düzeylerde empati gösterebiliriz ve her lider eşit derecede empatik değildir. Peki doğal empati eksikliği empatik iletişim kurabilmeyi ve bu tür iletişimlerden faydalanmayı engeller mi? Hayır. İyi haber şu ki her lider (doğal olarak empatik olmayanlar bile) empati mesajlarını birlik ve sorumluluk mesajları kadar güçlü iletebiliyor.

Zorlu zamanlarda, en etkili liderlik iletişiminde lider dikkat gösterir, sıkıntıyı kabul eder, önemser ve belki başta değil ama sonradan durumu hafifletmek veya en azından rahatlık sağlamak için uygun adımı atar. Böylelikle ne kadar empatik olduğunuzdan bağımsız olarak iletişiminizde şu dört noktaya dikkat edin:

Dinlemek

Özellikle empati söz konusu olduğunda, dinlemek konuşmak kadar temel bir iletişim aracıdır. Bazen sadece dikkatlice dinlediğinizi göstermek derin bir anlayış ve empatinin göstergesi olabilir. Dinlemek “durum hakkında daha fazla bilgi almak istiyorum” demektir.

Sadece şunu hatırlayın, – bunu anaokulu öğretmeniniz de söylemiş olabilir – dinlemek sadece ağzınızı kapayıp kulaklarınızı açtığınızda işe yarar.

Kabul Etmek

Liderler bir zorluğu doğrudan çözme modunda olmasalar bile sadece zorluğu ve çalışanların üzerindeki etkisini kabul ederek empati ifade ederler. Kabul ifadeleri “durumun farkındayım” mesajını iletir.

Örnekler:

Pandemiyle ilgili yaygın endişenin farkındayım ve bu endişeyi anlıyorum.

Bu yeniden yapılanma sürecinin stresli olabileceğinin farkındayım.

Bu çeyrek hepimizin için zor geçti.

Önemsemek

Liderler kabulün ötesine geçip bir zorluğun ekibi nasıl etkilediği hakkında samimi önemseme ifadeleri kullandığında empati gösterir. Liderler iletişim kurduklarında ekiplerinin ilgilenmesini ve önemsemesini isterler. Bu beklenti iki yönlüdür. Önemseme ifadeleri “Durumdan etkileniyorum” mesajını iletir.

Örnekler:

İş ve kişisel yaşamını dengeleyebilmeni derinden önemsiyorum.

Güvenliğiniz ilk önceliğimiz.

Çalışanların tükenmişliğe uğraması konusunda endişeliyim.

Eylem

Eylem genelde klasik bir empatik yanıtın parçası gibi görülmese de liderler çözüm önerileriyle empati iletebilirler. Kabul etmek ve önemsemenin ötesine geçen eylem ifadeleri “Durumu ele almak istiyorum” mesajını iletir.

Örnekler:

İnsan kaynakları ekibi LiveLearn Vakfıyla ortaklık kurarak çalışanlara bir dizi baş etme kaynağı sağlıyor.

Bu konuları incelemesi ve öneriler sunması için bir komisyon oluşturduk.

Cumaları yarım gün çalışma günlerini tüm çalışanlar için artırdık”.

Önceden yazdığım gibi her lider empati konusunda farklı düzeylerdedir. Ancak, bu onların empatiyle iletişim kurmalarına engel olmamalı. İşte konuşmanızda empatiyi artırmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler.

Yapılması Gerekenler

  • Bir krizin veya zorluğun insanları nasıl etkilediğine odaklanın.
  • Gerçek üzüntü, kızgınlık veya endişe duygularını kabul edin.
  • “İçiniz rahat olsun” ve “Bunun üstesinden geleceğiz” gibi ifadeler kullanarak yılmazlık gösterin ve kurumsal sorumluluğunuza bağlılığınızı gösterin.
  • Kötü haberler hakkında doğrudan, şeffaf ve dürüst olun. Bilinen ve bilinmeyen arasındaki farkı açıklayın.
  • Basit cümleler kullanın. İnsanların sizi dinlemesi ve mesajınızı anlaması kolaylaşacaktır.
  • Ekibinizi bol bol takdir edin. Çalışanların takdir edilesi ve etkileyici özelliklerine dair detaylardan bahsedin.

Yapılmaması Gerekenler

  • Bir krizin sadece şirket kârını ve diğer finansal ölçütleri nasıl etkilediğine odaklanmayın.
  • Ekibinizin bir zorluğa nasıl yanıt vereceğini bildiğinizi düşünmeyin. Sorunu çözmek için fazla hızlı davranmayın.
  • Hazır metinler üzerinden konuşmayın (not kullanabilirsiniz). Yorumlarınız tamamen samimi duyulmalı. Okuma eylemi, sözcüklerden bağımsız olarak rol yapılıyormuş izlenimi yaratır.
  • Toplu iletişim ortamlarında baskın çıkmayın.
  • Krizleri mutlu bir tavır takınarak yumuşatmaya çalışmayın. Trajik olaylarda iyi tarafları göstermeye çalışmayın. Bu yanlış duyulabilir ve ayrıca güvenilirlik ve güvene zarar verebilir.
  • Verdiğiniz zor kararlar konusunda uzun konuşmalar yapmayın. Kendinize bu şekilde atıfta bulunmak sizi rahatlatıyor olabilir. Ancak bu çalışanlar için empatiyi, lider için sempatiye dönüştürür. İşiniz ekibi desteklemektir, onların sizi desteklemesi değil.

Empatinin yalnızca ekibiniz onu duyduğunda, okuduğunda ve gördüğünde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle ne kadar empatik olduğunuz konusunda fazla endişelenmeyin. Empatiyi görünür biçimde ifade etmek için akıllı ve etkili adımlar atın.

https://hbrturkiye.com/blog/empatiyle-iletisim-kurmanin-4-yolu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: