
Günümüzde tüketicilerin, değişen tüketim eğilimleri paralelinde sürdürülebilirlik kriterlerini karşılayan ürünlere talebi giderek artıyor. Artık sürdürülebilir bir ürünün nasıl olması gerektiğini ve hangi şartlarda üretildiğini sorgulayıp en sevdiği ürünlerin çevre dostu alternatiflerine yönelmeyi tercih ettiklerini görüyoruz. Bu da, sıfır atıklı bir geleceğe doğru önemli gelişmeler olarak kendisini gösteriyor.
Sürdürülebilir ürünleri, dünyamızı çevre açısından “ekolojik bir dengeyi korumak için doğal kaynakların tükenmesinden, tüketilmesinden kaçınmak”; sürdürülebilir üretimi ise çevreye doğrudan zarar vermeyen ürünler yaratmaya odaklanmak, yenilenebilir kaynaklardan az miktarda enerji kullanarak kolayca geri dönüştürülen ürünler yaratmak olarak tanımlayabiliriz.
Özellikle son dönemlerde yaşanan enerji krizinde de takip ettiğimiz gibi birçok ülke alternatifler yaratmaya çalışırken, sürdürülebilir ürünler ve enerji tasarrufu daha yaşanılabilir bir dünya için çok önemli hale geldi. Elektrikli araçlardan beyaz eşyaya, bilgisayardan cep telefonuna kadar pek çok üründe sürdürülebilir üretim şartları sağlanmaya başladı.
Yakın zamanda elektrikli otomobiller için yapılan bir ankette Türkiye’deki tüketicilerin de küresel eğilimle aynı yönde niyet belirttiğini görüyoruz. Araştırmaya katılanların yüzde 49’u bir sonraki araçlarının elektrikli olmasını istiyor. Ülkemiz bu oranla Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Hindistan ve Almanya’nın önüne geçiyor.
Avrupa ve Avrupalı otomobil üreticileri global enerji krizine çok önceden hazırlanarak 2006’dan bu yana enerji tüketimlerini yüzde 23 oranında azalttı. Dünyaya baktığımızda ise düşük karbon emisyonlu teknolojilerin elektrik üretimi içindeki payı yaklaşık yarım asırda yüzde 21,5’ten yüzde 39’a yükseldi. Gelen haberlerde de ülkelerin olası şoklara karşı “stratejik rezervler” oluşturmaya başladığını görüyoruz. Elektrikli araçlar, karbon nötr olmalarının yanı sıra şarj maliyeti açısından içten yanmalı motorlu araçlara göre çok daha ucuz olması bakımından tüketici açısından da bütçe dostu olarak öne çıkarıyor.
Aracınızı dışarıda bir hizmet sağlayıcı üzerinden şarj ettiğinizde de kWh maliyetleri günün fiyatlama koşullarına göre değişir ama her durumda sürdürülebilirliğe ve de bütçeye katkı sağlıyor.
Kullandığımız ev aletlerinde de enerji faturasını ve karbon ayak izini azaltmanın en kolay yollarından biri, enerji verimli cihazlar kullanmak. Yapılan araştırmalar, tüketicilerin enerji faturalarında yüzde dokuz ila yüzde 50 arasında, kış ayıyla birlikte de kombilerin oda termostatıyla beraber kullanılmasıyla elektrik ve doğal gaz faturalarında yüzde 37 tasarruf sağlama imkanı bulunduğunu ortaya koyuyor.
Yine araştırmalara baktığımızda tüketicilerin yüzde 78’inin sürdürülebilir şekilde üretilmiş ürünleri aradığını, desteklediğini; yüzde 79’unun da çevre dostu ürünlerin plastik içermemesini istediğini görüyoruz. Tüketiciler ürün etiketine, ürünün nasıl hangi malzemelerle yapıldığına, çevre üzerindeki etkisine, geri dönüştürülebilir parçalanabilen malzemelerden yapılmış olmasına, kullanımdan sonra geri dönüşümüne büyük önem veriyor.
Sürdürülebilirlik kriterlerini karşılayan, enerji verimli ürün yelpazesinin artışı, üretici şirketlerin müşteri beklentilerine uygun ürünleri üretirken, bu ürünlerin farklı finans imkanlarıyla pazara sunulması farkındalığı ve farklılığı yansıtabilmek, dönüşümü desteklemek adına bu dönemde çok önemli olacak.
Şirketler de elektrikli araç üretimi ve model seçeneklerinin artmasıyla hem araç filolarında elektrikli araçlara dönüşümü hızlandırıp, otoparklarına elektrikli şarj istasyonları kurarak dönüşüme destek olabilirler.
Ülkece 2053 karbon nötr hedefimize doğru ilerlerken, elektrikli araçlarla birlikte oluşacak ekosistem zinciri ve tüketicilerin sürdürülebilir ürünlere yönelimi, yeni bir dijital finansman modeli yaratıyor. Şirketlerin yeni dönemde sürdürülebilirlik adına müşterilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini takip ederek stratejilerini güncellemesi önem taşıyor.
Garanti BBVA olarak “Dünyaya iyi bakıyor, geleceğe iyi bakıyoruz” anlayışımızla hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize, bu beklentilerini karşılamalarına destek olacak ürünleri almalarına yardımcı olacak hizmetler sunmaya özen gösteriyoruz. Örneğin diğer taşıt kredilerine göre daha uygun faizle elektrikli ve hibrit araçlar için çevreci taşıt kredilerimizi ve bu araç sahiplerine ücretsiz HGS etiketi sağlıyoruz. Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulması ve oluşan ekosistemin gelişimini hızlandırmak amacıyla bireysel müşterilerimize üç ila 36 ay vadeyle, 30 bin TL’ye kadar kullanılacak alışveriş kredisini anlaşmalı firma bayileri aracılığıyla evlere, sitelere, apartmanlara kurulmak üzere sunuyoruz.
Sürdürülebilir ürünler için değişen tüketici beklentileri doğrultusunda e-pazar yerlerinde, mağazalarda, partner markalarımız ve iş ortaklarımız ile beraber “dijital alışveriş kredilerini” birçok ürün kategorisinde üç aydan 36 aya kadar geniş bir yelpazede taksit yaptırma fırsatıyla sağlıyoruz. Bunun gibi örnekler arttıkça sürdürülebilir dönüşüm hızı artabilir, burada sorumluluk şirketlere düşecektir.
https://hbrturkiye.com/blog/global-enerji-krizi-tuketici-aliskanliklarini-nasil-degistirdi
Leave a Reply