Posted by: bluesyemre | November 7, 2022

Ekibinizi Dürüst Geribildirim Vermesi İçin Nasıl Teşvik Edersiniz?

Eğer bir yöneticiyseniz, astlarınıza geribildirim vermeniz yeterli değildir. Astlarınızdan geribildirim almak da işinizin bir parçasıdır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bildiğinizden ne denli emin olursanız olun, dışsal öz farkındalığınız (söylediklerinizin ve yaptıklarınızın başkalarını nasıl etkilediğine dair anlayışınız) yoksa, sizin (ya da başkalarının) gelişimini engelleyebilen alışkanlıkları, davranışları ve pratikleri iyileştirmeniz zor.

Bu dışsal öz farkındalık, başkalarına (özellikle de astlarınıza) sizinle alakalı deneyimlerini sorarak kazanılır. Neyi yapmaya devam etmeniz ve neyi farklı yapmanız gerektiğini başka nasıl bileceksiniz ki?

Öte yandan, çalışma arkadaşlarınızın size gelişmeniz ya da işe yarayan davranışları geliştirmeniz için geribildirim vermeye yanaşmadığını da fark edebilirsiniz. Biz de astlarınızdan size faydası dokunacak geribildirim almak istediğinizde karşılaşabileceğiniz beş yaygın engeli ve bunları ihtiyaç duyduğunuz içgörüyü kazanacak şekilde ele almanızı sağlayacak tavsiyeleri derledik.  

1. En başta geribildirime açık olup olmadığınızı dert etmek.

Ekip üyeleri genelde tatsız geribildirim almayı bekler. Oysa açıkça olumlu geribildirim vermeleri rica edilmediği müddetçe bunun seçenekler arasında olduğunu dahi bilmeyebilirler.  

Ne yapmalı? Astınıza geribildirime açık olmakla kalmadığınızı, ayrıca bunu istediğinizi ve beklediğinizi söyleyin. Bunu belirtmenin yollarından biri de kişisel gelişimin kendinize kişisel ve profesyonel anlamda verdiğiniz bir söz olduğunu dile getirmek ve bu sözünüzü yerine getirmek için yardım istemek. “Kendime verdiğim bu sözü tutmama yardım eder misin lütfen?” diye sorun. Bu şekilde astınız, geribildirimini sizin kendinize verdiğiniz bir sözü tutmanıza yardım etmek olarak görebilir.    

2. “Doğru yapmak” konusuna kafa yormak.

Ustalıkla geribildirim verebilmek öğrenilmesi gereken bir beceridir. Eğer çalışanlarınız bunu doğru şekilde yapmayı öğrenmedilerse (belki eğitime, pratiğe ya da rol modellere erişemediler), bunu yapmaya hepten direnç gösterebilirler.

Ne yapmalı? Astınıza geribildirimin en iyi pratikle öğrenilen bir beceri olduğunu (kendileri için muazzam bir gelişim fırsatı) ve ona sizinle pratik yapma şansı vermek istediğinizi söyleyin. “Doğru” yapmak zorunda olmadıklarının güvencesini verin. Yalnızca denemek ve zamanla kendilerini geliştirmek konusunda istekli olduklarını göstermeleri gerekiyor. Ayrıca herhangi bir yeni beceri edinmenin dört aşamasının olduğunu hatırlatmak da faydalı olabilir:

Bilinçsiz yetersizlik (“Bunun nasıl iyi yapılacağını bilmediğimi bilmiyorum.”)

Bilinçli yetersizlik (“Artık bunun nasıl iyi yapılacağını bilmediğimi biliyorum.”)

Bilinçli yeterlilik (“Artık bunun nasıl iyi yapılacağını bildiğimi biliyorum.”)

Bilinçsiz yeterlilik (“Bunu hiç düşünmeden iyi yapabiliyorum.”)

Beceri gelişimleri ilerledikçe bunu fark etmeyi ve kutlamayı unutmayın.

3. Misilleme korkusu.

Şimdi dürüst olalım: Güçlü konumda olan sizsiniz. Astınız için önemli kaynaklara erişimiz var. Size geribildirim vermenin gelecekte karşılarına çıkacak fırsatlar üzerinde olumsuz bir etki yaratacağından endişe edebilirler. Dahası, bazı kültürlerde hiyerarşinin üst sıralarındakilere geribildirim verilmiyor bile. Bu saygısızca bulunuyor ve isyankarlıkla ilişkilendiriliyor. Bu kültürel normların önemli birer bariyer olabileceğini göz önünde bulundurun. 

Ne yapmalı? Empati ve alçakgönüllülük gösterin. “Çalıştığın alan, kariyer ilerlemen vs. üzerinde söz sahibi olan birine geribildirim vermenin rahatsız hissettirebileceğinin farkındayım. Ben de patronuma geribildirim verirken aynı endişeleri hissediyorum. Bana yardımcı olacak geribildirimi (olumsuz da olsa) vermek konusundaki istekliliğini profesyonel niteliklerinden biri olarak gördüğümü söylemek isterim. Daha iyisini yapabileceğimi biliyorum ve bunu istiyorum da” gibi bir şey söylemeyi deneyin.

4. Hislerinizi incitme endişesi.

Sonuçta insansınız, değil mi? Ve geribildirim de (özellikle beceriksizce verildiğinde) sosyal reddedilme hislerini harekete geçirebilir. Astınız sizi incitmek ve ilişkinize zarar vermek konusunda anlaşılır bir kaygı yaşıyor olabilir.

Ne yapmalı? Astınızın korkularını dindirebilecek şekilde, önce kendinize yapıcı geribildirim vermek için dizginleri elinize alarak kendi öz farkındalığınızı gösterin. “İşimde ağır ve sistemli hareket etmeye meyilli olduğumun, genelde önceliği eyleme değil de doğruluğa verdiğimin farkındayım. Diğerleri benim stilimi birlikte çalışması zor olarak tanımladı, özellikle de teslim tarihi yakınsa. Bu konuda kendimi geliştirme niyetindeyim. Sen de kendi deneyimini paylaşır mısın?” Sonra da astınızı konuşturduğunuzda “Peki şu an işini kolaylaştırabilmek için geliştirmeye çalışabileceğim başka bir şey var mı?” diye sorabilirsiniz.  

5. Geribildirim sonucunda hiçbir şeyin değişmeyeceği şüphesi.

Geribildirim vermek zordur ama herhangi bir şeyin iyileşmesiyle sonuçlanmayacak geribildirim vermek daha da zordur. Geribildirim isteyip o konuda derhal bir şey yapmamak ve harekete geçmemek güven duygusunu zedeler çünkü samimiyetinizi ve güvenilirliğinizi baltalar.

Ne yapmalı? Astınıza size verdikleri geribildirimle ne yapmayı planladığınızı anlatın. Bu “Bana bunu söylediğin için teşekkürler ama şu an bu konuda bir şey yapabileceğimi sanmıyorum. Sebebi de şu…” demek de olabilir, “Bunun çok faydası dokundu. Bu davranışı değiştirmek için harekete geçeceğim. Planım şu…” demek de. Her iki durumda da astınızı aktif, açık ve net bir şekilde geribildirim vermeye davet etmeyi bırakmayın.

Son bir fikir daha: Astınızın size geribildirim vermesi için ne kadar güvenli ve samimi koşullar oluşturduğunuza inansanız da beklediğiniz gibi hareket etmediklerinde onları cezalandırmayın. Güç dengesizliklerinin karmaşıklığı ve sizin ve onların neyi “güvenli ve samimi” bulabileceği arasındaki farklar kadar geçmişte geribildirim verirken yaşadıkları olumsuz deneyimler de (sizinle hiçbir ilgisi olmayabilir) onlar için bu durumu sizin düşündüğünüzden daha zor bir hale getirebilir.

Yine de gelişmek ve başarılı olmak için ihtiyacınız olan geribildirimi aldığınızdan emin olmak için elinizden geleni yapın. Şirket yöneticisi Pamela Gill Alabaster’ın dediği gibi, “Sürekli öğrenmek sürekli gelişmeye yol açar. Kendinizi bilginizi, becerilerinizi ve uzmanlığınızı geliştirmeye adayın… Ömürlük bir öğrenci olun.”

https://hbrturkiye.com/blog/ekibinizi-durust-geribildirim-vermesi-icin-nasil-tesvik-edersiniz


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: